גורמי סיכון

heart-hotspot

מהם גורמי הסיכון?

גורמי סיכון הם מאפיינים, הרגלים או חשיפות סביבתיות שהוכחו כמגדילים את הסיכוי להתפתחות מחלה. בעוד שחלק מגורמי הסיכון ניתנים לשינוי, חלקם אינם. חשוב לזכור כי לא כל מי שיש לו גורם סיכון אחד או יותר לסרטן הלבלב יפתח את המחלה.
אילו גורמים עשויים להעלות את הסיכון לחלות בסרטן הלבלב?

 

גורמי סיכון הניתנים לשינוי:

עישון

מעשנים הם בסיכון פי שניים עד שלושה לפתח סרטן הלבלב בהשוואה ללא מעשנים. כמו כן שימוש במוצרי טבק ללא עישון עלול גם הוא להיות קשור להתפתחות סרטן הלבלב. 

שתיית אלכוהול

צריכת שניים או יותר משקאות אלכוהוליים ביום מגביר במעט את הסיכון לסרטן הלבלב מאשר אצל אלו שאינם שותים כלל. צריכת אלכוהול יומית עלולה גם להגביר את הסיכון לדלקת הלבלב. דלקות לבלב חוזרות (כרוניות) מגבירות סיכוי לפתח סרטן לבלב.

תזונה

תזונה עשירה בכולסטרול, אוכל מטוגן ו/או בשר אדום ומעובד עלולה להגדיל את הסיכון לסרטן הלבלב וגידולים אחרים. תזונה עשירה בפירות, ירקות וסיבים תזונתיים עשויה להפחית את הסיכון. 

השמנת יתר ועודף משקל – אנשים הסובלים מעודף משקל משמעותי נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח סרטן הלבלב בהשוואה לאנשים שאינם בעודף משקל. 

גורמי סיכון שאינם ניתנים לשינוי:

גיל

הסיכוי לפתח סרטן לבלב, כמו במרבית הגידולים הממאירים האחרים, עולה עם הגיל.  הגיל ממוצע של חולים משני המילים הנו סביב  65.

מגדר

גברים הם בסיכון מעט יותר גבוה לחלות בסרטן הלבלב מאשר נשים.

מוצא

לקבוצות אתניות מסוימות לדוגמא אנשים ממוצא יהודי אשכנזי או אפרו-אמריקאים יש סיכון מוגבר לפתח סרטן לבלב. הסיבות קשורות בעיקר לגנטיקה.   

דלקת לבלב כרונית

שכיחות סרטן הלבלב גבוהה יותר בקרב אנשים עם דלקת לבלב חוזרת (כרונית).

סוכרת

סוכרת חדשה, אשר הופיעה לאחרונה (1-3 שנים) יכולה להגביר סיכוי להתפתחות סרטן הלבלב. סרטן הלבלב יכול גם לגרום באופן ישיר לסוכרת.

גורמים סביבתיים

חשיפה תעסוקתית לכימיקלים מסוימים, כמו חומרי הדברה, צבעים או כימיקלים הקשורים לבנזין, עלולים להגביר את הסיכון לסרטן הלבלב. חשוב לציין כי לא מדובר בחשיפה ביתית, אלא חשיפה תכופה.

היסטוריה משפחתית ותסמונות גנטיות תורשתיות – גורמות לעד 10% ממקרי סרטן הלבלב.

התסמונות הגנטיות כוללות:

דילוג לתוכן